Reed Hastings kwam op het idee om Netflix op te richten nadat hij een boete van 40 dollar moest betalen bij de videotheek. Hij was te laat met het terugbrengen van een film.

Nu heeft hij een vermogen van naar schatting 5 miljard dollar.

Voordat Hastings begon met Netflix was hij deur-tot-deurverkoper van stofzuigers en had hij een softwarebedrijf.

Hastings doneert graag aan onderwijs. Zo schonk hij 120 miljoen dollar aan beurzen voor zwarte studenten en bouwt hij een grote, luxe trainingsfaciliteit voor leraren in de Verenigde Staten.

De boete van 40 dollar die Reed Hastings ooit kreeg van een videotheek voor een te laat ingeleverde film, heeft hem veel gebracht.

Door die boete kwam Hastings op het idee om Netflix te beginnen. Hij richtte het bedrijf samen op met Marc Randolph en staat momenteel aan het roer van het entertainmentconcern.

Ondertussen is zijn vermogen gegroeid tot 5 miljard dollar. Een deel daarvan doneert hij aan onderwijs. Ook schenkt hij aan de politieke campagnes van de Democraten.

Lees meer over het fascinerende leven van Netflix-baas Reed Hastings. 


Reed Hastings (59) is de zoon van een advocaat die voor de regering van president Richard Nixon werkte.

Foto: Reed Hastings. Bron: Getty Images/Ethan Miller

Hastings is in 1960 geboren in Boston. Zijn vader, Wilmot Reed Hastings, werkt als advocaat voor de regering van de Amerikaanse president Richard Nixon.

Pa Hastings wordt met zijn gezin een keer uitgenodigd voor een bezoek aan Camp David, het buitenverblijf van Amerikaanse presidenten. De toekomstige topman van Netflix is dan nog maar twaalf jaar

"We reden rond in golfkarretjes, kregen een rondleiding en ik zag dat president Nixon een gouden toiletbril had", vertelt Hastings in 2006 aan The New York Times.

Nadat Hastings klaar is met de middelbare school, werkt hij een jaar lang als deur-tot-deurverkoper van stofzuigers. Daarna gaat hij studeren aan Bowdoin College. ''Ik koos ervoor om wiskunde te studeren, omdat het abstracte denken mij aantrok'', aldus Hastings.

In zijn studententijd is hij lid van het marinierskorps, maar dat past niet bij hem. ''Ik merkte dat ik me constant afvroeg waarom we bepaalde dingen deden zoals we die deden, zoals het inpakken van rugzakken of het opmaken van het bed. Vragen daarover werden niet echt op prijs gesteld.'' 

Hastings maakt zijn studie af aan de Stanford-universiteit in Californië. ''Het liefst wilde ik naar de prestigieuze technische universiteit MIT gaan, maar daar werd ik afgewezen.''


Netflix is niet het eerste bedrijf van Hastings.

Foto: Pat Carroll/NY Daily News Archive via Getty Images

Hastings richt in 1991 samen met Raymond Peck en Mark Box zijn eerste bedrijf op: Pure Software. Hij is dan 31 jaar oud. Hastings beschrijft het belangrijkste product dat zijn eerste bedrijf maakt tegenover het Amerikaanse tijdschrift Inc. als een "debugging-tool voor programmeurs".

"Ik deed destijds aan wildwaterkajakken. Als je tijdens het kajakken op mogelijke problemen blijft focussen, is de kans groter dat je in gevaar komt", zegt Hastings in 2006 tegen The New York Times over het leidinggeven aan Pure Software. "Ik concentreerde me op veilig water en wat ik wilde dat er zou gebeuren. Ik luisterde niet naar sceptici."

Het bedrijf is erg succesvol, verdubbelt elk jaar de omzet en gaat in 1995 zelfs naar de beurs. Het nu ter ziele gegane Rational Software neemt het bedrijf in 1997 over voor 750 miljoen dollar. "De verkoop gaf me de middelen om Netflix op te richten", aldus Hastings.


Hastings heeft een slechte ervaring met een traditionele videotheek. Zo komt hij op het idee om films voor onbepaalde tijd te verhuren tegen een vaste abonnementsprijs.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

"Ik kreeg een flinke boete voor het te laat terugbrengen van Apollo 13", zegt hij in 2006 tegen The New York Times. "Ik was zes weken te laat en moest 40 dollar betalen. Later, op weg naar de sportschool, kreeg ik een idee voor een veel beter businessmodel. Want daar betaal je 30 of 40 dollar per maand en kan je zo veel of weinig sporten als je zelf wil."

Dat principe ligt aan de basis van Netflix, dat Hastings in 1997 opricht samen met serie-ondernemer Marc Randolph. Randolph is CEO tot aan zijn vertrek in 2002. Hastings neemt het stokje over.

Het bedrijf werft in het eerste jaar al 239.000 abonnees. Gebruikers geven op Netflix.com aan welke dvd's ze willen zien en krijgen die per post opgestuurd in rode enveloppen. Ze kunnen de films zo lang houden als ze willen zonder een boete te betalen.


Netflix is nu een van de machtigste techbedrijven van de VS, maar lang niet alles is van een leien dakje gegaan.

Foto: Sylvain Lefevre/Getty Images

Netflix gaat in 2002 naar de beurs. Nadat het aandeel in 2011 tot recordhoogte stijgt, neemt Hastings "dubieuze beslissingen", zoals zakenblad Forbes het omschrijft. De CEO splitst het bedrijf op. De traditionele dvd-verhuur en de toen ontluikende streamingdienst worden gescheiden, waardoor Netflix in een crisis belandt.

"We wilden klaar zijn voor video-on-demand", zegt Hastings in 2005 tegen  Inc. "Daarom heet het bedrijf Netflix en niet DVD-by-Mail."

Maar Hastings loopt te ver op de troepen vooruit. Abonnees zijn woedend over het nieuwe model. Het aandeel Netflix is eind 2011 met 75 procent in waarde gekelderd.

Het abonneebestand van Netflix herstelt langzaam, mede dankzij het de veelgeprezen eigen content die het aanbiedt. De entertainmentreus heeft nu wereldwijd 193 miljoen betalende abonnees.



Hastings staat binnen Netflix bekend als een hands-off manager.

Foto: Reuters/Mike Blake

Hastings deelt de dagelijkse verantwoordelijkheden tegenwoordig met Ted Sarandos die in juli is gepromoveerd tot co-CEO. Hij staat bekend als een manager die zich niet overal mee wil bemoeien

"Goede mensen willen niet op microniveau worden aangestuurd", zei Hastings ooit tegen Forbes. "We managen op hoofdpunten en laten mensen hun gang gaan."

Als onderdeel van die strategie neemt Hastings zes weken vakantie per jaar, bijna een eeuwigheid naar Amerikaanse maatstaven. "Ik neem veel vakantie en ben daar intern ook erg open over", zegt Hastings in 2015 bij de DealBook-conferentie van The New York Times. "Precies zoals je zou verwachten doe je de beste ideeën op als je in de bergen wandelt of iets leest dat niks met werk te maken heeft."


Hastings behaalt in 2014 de miljardairsstatus nadat het aandeel Netflix flink in waarde stijgt.

Foto: Reed Hastings. Bron: Getty/Scott Olson

Het vermogen van Hastings groeit mee met de aandelenkoers van Netflix. Forbes neemt hem in 2017 voor het eerst op in de lijst van 400 rijkste mensen in de Verenigde Staten. Hij heeft een belang van 1 procent in Netflix. Zijn vermogen bedraagt daarmee volgens Forbes zo'n 5 miljard dollar.


Hastings woont met zijn familie in Santa Cruz.

Foto: Sundry Photography/Shutterstock

Hastings en zijn vrouw Patty Quillin hebben twee kinderen. Hoewel hij zegt vrije tijd erg op prijs te stellen, heeft Hastings geen echte hobby's. "Vreemd genoeg heb ik nauwelijks hobby's", aldus Hastings tegen The New Yorker. "Ik zeil niet, ik vis niet. Ik ben helaas behoorlijk mislukt als Renaissance-man."

Maar hij zegt in 2006 tegen The New York Times wel van zwemmen en snowboarden te houden. Ook is Hastings een dierenliefhebber. Het gezin heeft in 2014 volgens The New Yorker vier honden, vier Nigeriaanse dwerggeiten en tien kippen.


Hastings doneert miljoenen aan campagnes van de Democraten.

Reed Hastings en andere CEO's van grote techbedrijven aan tafel met voormalig president Barack Obama en zijn vicepresident Joe Biden. Foto: Jim Watson/AFP via Getty Images

De topman van Netflix heeft volgens Silicon Valley Business Journal tussen 2001 en 2011 voor meer dan 8 miljoen dollar besteed aan politieke campagnes in Californië.

In juni doneert hij 2.800 dollar aan de campagne van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Hastings is een van de 137 miljardairs die Biden financieel steunt in de strijd om het Witte Huis.

Maar Biden is niet de eerste keuze van Hastings. Tijdens de Democratische voorverkiezingen heeft hij zich achter Pete Buttigieg geschaard, blijkt uit gegevens van het Center for Responsive Politics.

Hij heeft eerder ook 5.000 dollar gegeven aan de herverkiezingscampagne van Barack Obama, aldus de Silicon Valley Business Journal.


Hij geeft ook miljoenen aan goede doelen.

Foto: AP

In 2012 ondertekenen Hastings en Quillin The Giving Pledge, het initiatief van Bill Gates en Warren Buffett dat miljardairs aanzet tot het weggeven van het grootste gedeelte van hun vermogen aan goede doelen.

"Het is een eer dat we onze gemeenschap, ons land en de hele wereld kunnen helpen met onze giften", stellen Hastings en Quillin destijds in een persbericht. "We sluiten ons met groot enthousiasme aan bij andere gefortuneerde mensen die hebben beloofd een groot deel van hun vermogen te investeren in anderen. We hopen dat we via deze gemeenschap gaandeweg kunnen leren en doen ons best voor vele mensen een positieve veranderingen te bewerkstelligen."


Hastings investeert vooral veel in onderwijs.

Foto: Reuters

Alleen al in 2020 hebben Hastings en Quillin 120 miljoen dollar besteed aan beurzen voor zwarte studenten. Daarvoor werken ze samen met twee van oudsher zwarte universiteiten en het United Negro College Fund en ze financieren ook een luxueuze trainingsfaciliteit voor leraren in Colorado.

Zijn bijdragen aan het onderwijsveld zijn niet alleen financieel van aard. Hastings treedt in 2000 toe tot het California State Board of Education en is daar drie jaar voorzitter van, meldt Silicon Valley Business Journal.

"Ondernemerschap gaat over geduld en vasthoudendheid en niet om snelle winst. Alles wat groots is, kost veel tijd en moeite", zegt Hastings in 2005 tegen Inc. "Ik doe mijn best om de filmwereld zo te veranderen dat het makkelijker wordt voor mensen om films te ontdekken. En voor regisseurs en producers om via Netflix het juiste publiek te vinden en om het publieke onderwijs te veranderen via de buiten het staatssysteem opererende 'charter schools'."


Lees meer over topmannen van grote techbedrijven: